Att köpa båt

September 10, 2014

Att vara ute på vattnet är en fantastisk känsla. Om du är en av dem som håller med om det påståendet är chansen stor att du går i tankar på att köpa en båt. Då finns det några saker att tänka på.

Den svenska intresseorganisationen Sweboat har sammanställt en bra lista på vad man ska tänka på och några av de punkterna återger vi här.

Vad ska du använda båten till?

Användningsområdet avgör vilken typ av båt du bör köpa. Vill du åka på längre resor med övernattning eller räcker det med något som tar dig från fastlandet ut till sommarstugan på ön? Vill du segla eller föredrar du motorbåtar? Om du behöver övernattningsmöjligheter ombord, hur många kommer då att behöva få plats? Gummibåtar kan vara smidiga. Många av de båtarna kan du dessutom vika ihop vilket gör att de får plats i bilen. Perfekt om du inte vill ha båten på samma ställe utan vill kunna flytta runt.

Nytt eller begagnat?

Det finns riktigt bra kap att göra om du kan tänka dig att köpa en begagnad båt. Värdet på en båt sjunker drastiskt de första åren. Det gör att du kan få en riktigt fin begagnad båt till ett billigt pris. Du kan använda internetsidor för att hitta rätt. Vill du ha en garanti bör du dock köpa en begagnad båt från en auktoriserad båthandlare.

Köper du nytt får du en båt i gott skick med garanti och kan dessutom välja den båtmodell som passar dig bäst; du begränsas inte av utbudet på andrahandsmarknaden. Du kan dock behöva köpa till en hel del tillbehör den första tiden.

Viktigt med säkerhet till havs

Du får inte glömma bort säkerheten ute till havs. Det har länge funnits en ganska nonchalant inställning till just säkerheten på vattnet. Det är omöjligt att veta när olyckan väl är framme och då är det viktigt att vara förberedd. Att ha flytväst till alla ombord bör ses som en självklarhet, även om alla är simkunniga. Det är alltså det första du bör investera i när du köpt en båt. Det är också viktigt att ta lagen om sjöfylleri på största allvar.