Dyk säkert

Att vara ute i det stora blå och utforska naturens halvt gömda skatter är som vi vet en fantastisk upplevelse som kan vara svår att delge den som aldrig varit med om det. En oas av spännande syner, fiskar och andra växter i sitt naturliga element. I en tid där vi ständigt är uppkopplade så får vi några timmar där vi inte utsätts för mobiltelefonens alarmerande signaler, inte heller ploppar Facebooks chatt upp varannan minut och dessutom slipper du se de oändliga antal av Instagrambilder på diverse maträtter som du annars får se.

Huvudet åter ovan ytan

Men vi behöver som bekant efter ett tag återvända till verkligheten,  och då bör du ha tänkt efter före, så att du för det första kommer upp igen.

Dyka skall man aldrig göra själv, se alltid till att ha någon med dig. Som alltid i livet kan saker ske plötsligt och oförutsett. Om du till exempel har varit på djupt vatten och går upp för snabbt, då förändras trycket för snabbt och du kan förlora medvetandet. Tänk också på att i Sverige är vattnet mycket kallare och mörkare än i andra länder du kanske varit och dykt i. Hur mycket vi än önskar det, så är våra vatten inte turkosblå och ljumna, därför är det viktigt att också se till att ha kläder att ta på efteråt som håller dig varm.

Det finns fler saker att ha i åtanke, det viktigaste är helt enkelt att om alla situationer tänka att man alltid ska ta säkerheten först. Ett tips är att följa Räddningstjänstens tips för dyksäkerhet, då har du en bra grund för att inget ska hända, och händer något – då har du en god chans att allt ändå går väl.