Fotografera under ytan

June 15, 2016

Fotografering under vatten innebär helt andra förutsättningar än fotografering på land, men med lite förkunskap så blir chanserna större att lyckas. 

Det absolut viktigaste att tänka på är att man måste behärska dykning, och att det faktiskt kan innebära livsfara att ge sig ut utan kunskap om dykning.

underwater_photographer_lionfish

Förutsättningarna för en lyckad bild ser väldigt olika ut beroende på var man befinner sig. Tropiska vatten är relativt ljusa och klara vilket skiljer sig en hel del från de nordiska vatten som vi har häromkring, som är betydligt mörkare och grönare.

Idag finns en hel uppsjö av actionkameror som är vattentäta, men för större inställningsmöjligheter så går det även bra att använda ett undervattenshus till sin systemkamera, och dessa finns att köpa hos Cyberphoto som säljer både kameror och de tillbehör du är i behov av.

Det som händer med ljuset under vattnet är att vattnet redan efter några få meter absorberar den största delen av de röda våglängderna från solljuset och kvar blir det blåaktiga eller gröna ljus som man känner igen från undervattensbilder tagna utan blixt. För att behålla de röda tonerna då man fotar så bör man hålla blixtvägens längd under tre meter. Vill man undvika “back scatter” (partiklar i vattnet som blir extra tydliga då de lyses upp mot kameralinsen), så måste man använda blixtarmar och då behöver kameran flyttas närmare motivet för att blixtvägens längd inte ska överskrida tre meter.

Det kan vara lite bökigt att rikta in blixten på ett korrekt sätt, och detta beror på skillnaden i brytningsindex mellan luft och vatten. Vi människor upplever att saker ser ca 25% större ut under vatten, och detsamma gäller för kameralinsen. Detta skiljer sig från blixten som helt ignorerar detta fenomen och om man inte tar hänsyn till detta så kan man råka rikta in blixten för långt ifrån kameran, det vill säga bakom motivet. Om man har tänkt ta silhuettbilder så behöver man inte nödvändigtvis använda blixt.