Motalas Piraterna

Svenska lagmästarna i speedway 2011 Piraterna kommer från Motala. Piraterna är givetvis Motalas stolthet och speedway är en stor sport i Motala. När det gäller sporten speedway så ligger Sverige  i framkant och kämpar med de största internationella lagen och ligger i topp på vunna mästerskap. En bedrift i sig eftersom sporten i Sverige inte är stor men att vi ändå producerar fina resultat i de små som stora mästerskapen.

Speedway förare

Speedway är en motorsport där man kör runt på en odoserad bana det vill säga en bana som inte lutar nedåt från yttersta banan mot innersta banan. Banan ligger helt plant vilket innebär att däcken på motorcyklarna har långa spikar på bakdäcken för att inte sladda av grusbanan i kurvorna. Banan omgärdas av  skydd för att skydda förarna från svåra skador om en olycka händer.

Motorcyklarna är också annorlunda om man ser till en vanlig motorcykel. Nu för tiden har man en liggande motor istället för en ståendemotor. Motorcykeln måste väga minst 77 kilo otankad och får inte tillverkas i materialet titan.Motorcyklarna får inte heller innehålla elektronik som styr motorn eller vara utrustad med en broms.

Man tävlar i två lag om sju förare vardera. Lagmatchen körs i 14 heat och en final. Varje heat har två förare från varje lag som tävlar om poäng till sitt lag. Man kör fyra varv och tilldelas poäng efter position i mål. Ettan får 3 poäng, tvåan får 2 poäng, trean får ett poäng och den som kommer sist blir utan poäng.

Svenskarna har haft stora framgångar i stora mästerskap internationellt. Som exempel så har Tony Rickardsson sex VM-titlar och Ove Fundin fem stycken. Tillsammans med Danmark så har Sverige 14 VM-titlar vardera. Tävlingarna är populära och visas på sportsändningar och som direktsändningar i nationell TV. Tony Rickardsson är också den mest framgångsrike svenske speedwayföraren genom alla tider, även om Ove Fundin ligger strax därefter med fem VM-titlar. Rickardsson blev under sin karriär mycket folkkär för sin förmåga att aldrig ge sig, oavsett skador och sjukdomar. Detta blev än mer uppmärksammat när komikern Robert Gustavsson gjorde en parodi på Tony under idrottsgalan 2003, en karaktär som kom att återkomma flertalet gånger – och som gjorde Tony Rickardsson än mer populär, inte bara hos de som var intresserade av speedway.

Om du inte varit i kontakt med sporten speedway tidigare så passa på att besöka speedway banan i Motala och har du tur så kanske du får se ett heat eller två. Det körs ju både träningspass och tävlingar där.