Upplevelser

April 4, 2013

Det finns mycket att uppleva runt Vättern och det kan vara trevligt med spännande besöksmål mellan dykningarna. Vi ger tips på några av de största sevärdheterna i området kring denna vackra insjö.

Södra delen

Det kan vara intressant att starta sin rundresa runt Vättern vid Jönköping, Gränna och Visingsö. Det är spännande att dyka i den södra delen av Vättern och här finns också mycket att uppleva. I skogarna sydväst om Vättern finns John Bauers trollskogar och här finns också en led uppkallad efter John Bauer. Ta med familjen på en spännande promenad i den mörka, sagolika skogen och hoppas på att få en skymt av ett troll eller annat väsen.

I den södra delen av Vättern ligger också Husqvarna. Här kan man besöka ett spännande museum. På Husqvarna Fabriksmuseum kan man se mängder av apparater, redskap, vapen och fordon och det mest intressanta är nog ändå motorsågar, motorcyklar och symaskiner. Dessa var mycket stora produkter på fabriken en gång i tiden.

Västra delen

I den västra delen av Vättern ligger Karlsborg och här kan man besöka ett intressant Fästningsmuseum. Fästningen är i sig en pampig byggnad och det finns mycket att uppleva inne i byggnaden och på borggården. Här får man se hur det gick till när fästningen uppfördes. Det finns också en del utställningar i fästningen. Här kan man bland annat lära sig mer om artilleri, luftvärn och ingenjörstrupper. Det finns också ibland tillfälliga utställningar som kan vara intressanta.

Något söder om Askersund hittar man också Olshammarsgården som är Verner von Heidenstams födelsehem.

Östra delen

Vid den östra delen av Vättern ligger Vadstena som är en ort turister gärna besöker. Vadstena är en mycket vacker medeltida stad och den är verkligen värd ett besök. Ta dig tid att vandra runt i stadskärnan och upplev den speciella atmosfären. Besök det vackra Vadstena slott som Gustav Vasa lät uppföra på 1500-talet. På slottet finns också ett mycket intressant museum.

När man besöker Vadstena skall man också hinna med att se den vackra Klosterkyrkan uppförd av Heliga Birgitta. Denna kallas också ibland för den Blå Kyrkan på grund av det färgade material den uppfördes med.

Norra delen

Genom den övre delen av Vättern går Göta Kanal. Kanalen byggdes för att binda samman Vänern och Östersjön och den är nästan 20 mil lång. Nästan 9 av dessa mil har grävts och här finns mängder av slussar. Det kan vara en mycket trevlig färd att följa kanalen genom denna del av Sverige.