Utrustning

Här har vi satt ihop information om olika dykutrustningar för att hjälpa dig att plocka ihop en utrustning som både passar din plånbok och självklart din dykning.

Eftersom man tillbringar många timmar under vattnet är det viktigt att din dykutrustning håller dig varm och framförallt håller dig vid liv. Därför är det viktigt att inte bara välja den billigaste utrustningen utan också kolla så den fungerar bra och har bra kvalité.

Dykapparat

Ett komplett system för gasförsörjning under vatten kallas dykapparat och kan antingen vara ett öppet eller ett slutet system. En dykapparat med öppet system brukar bestå av flaskor, regulatorpaket och remställ. Ett slutet system däremot består av en sammansatt lösning, en så kallad Rebreather.

Lilla utrustningen

Lilla utrustningen, som också brukar kallas ABC, är ett samlingsnamn för Mask/Cyklop, fenor och snorkel. Denna utrustning bör varje dykare ha och den finns oftast att köpa i samband med kursstart, ofta till rabatterat pris. Vill du ha en billig utrustning finns     denna att köpa på bland annat Biltema.

Masker

Du är nog mer bekant med namnet cyklop men nu för tiden kallar vi den mask. Namnet cyklop fick den på grund av att den hade just ett öga.

Snorkel

Snorkeln är ett rör med ett munstycke som man biter fast i. Det är viktigt att snorkeln har rätt volym för rätt person, dvs. ingen snorkel för en vuxen på ett mindre barn.

Fenor

Det finns i huvudsak två olika fentyper, helfotsfena och hälremsfenor. Under snorklingen/ dykningen så är det fenan som är din “motor” och hjälper dig framåt.

Dykardräkt

En dykardräkt kan ha två funktioner. Den ena är att värma dig och du är i kallare vatten och den andra är att fungera som solskydd då du vistas i varmare vatten och klimat. Dräkten kan antingen vara en våtdräkt, torrdräkt eller semidry-dräkt. Valet av dräkt styrs av vilket klimat det är där du tänker dyka.

Västar

Dykvästen, som också brukar kallas BCD, är en av de viktigaste delarna av utrustningen. Den fungerar både som flytväst vid ytan och den hjälper dig att hålla dig på rätt djup. Det är viktigt att du får en som verkligen passar dig så välj den med omsorg och låt det hellre kosta en slant extra.

Lufttuber

I lufttuberna lagrar vi vårt luftförråd. Som sportdykare andas vi oftast torr och ren komprimerad luft.

Regulatorn

En regulator används för att sänka trycket från lufttuben till ett lägre tryck som vi enkelt kan andas med.

Klockan

En klocka kan vara bra att ha så du kan hålla koll på din dyktid samt även för att planera din uppstigning på säkert sätt.